Formannen och museimannen Åke Weckström.

Sammanställt av Lasse Backlund i juni 2021:

Charles Åke Wilhelm Weckström föddes år 1909 i Kristinestad och han var son till tulluppsyningsmannen Alfred Weckström (född i staden 1837-1879) och Greta, som på riktigt hette Margareta (född Mikander i Lappfjärd 1839-1906). Åke föddes i gården på Västra Långgatan 53, som hans farfar, sjömannen Carl Johan Weckström hade förvärvat på 1870-talet av familjen Holmudd.

Alfred och Greta fick 8 barn, som alla levde till vuxen ålder. Av dessa dog 4 i relativt unga år medan de andra levde till hög ålder.

År 1932 gifte sig Åke Weckström med fiskaredottern Anni Stenlund (1911-1977) från Alesundet. Anni var dotter till fiskaren Johannes Stenlund (1887-1953) och Maria Augusta (född Granath i Dagsmark 1887-1960).

De förvärvade sedan det södra bryggeriet, som kallades Toivo och där bodde de så länge de levde. Toivo bryggeriet avslutade verksamheten 1932 men efter det använde Bock i Vasa utrymmet som lager fram till 1935.

Redan i unga år var Åke intresserad av gamla föremål och han började samla på allt möjligt gammalt. Han var en välkänd besökare på auktioner som hölls i staden och han kom över många fina antikviteter, verktyg, möbler, kärl, apoteksföremål och allt annat möjligt.

På 1950-talet hade han samlat på sig så många föremål att han började se sig om efter ett utrymme för ett kommande museum. Ett sådant hittade han också men då var ute på en holme utanför staden, så räknade han ut att riktigt många besökare skulle det inte bli där.

Men då Turistföreningen i Finland år 1960 ville avyttra villan Carlsro, som de hade ägt sedan år 1945, så såg han sin chans. Under auktionen som försiggick på Stadshotellet, så gav Åke det högsta budet men det räckte inte för säljarna. Men efter extra förhandlingar höjde Åke budet och så kunde han köpa villan och alla andra byggnader för 550 000 mark.

Som forman var Åke välkänd i staden men det är nog som museiman som han blev känd i en större krets. År 1982 blev han utsedd till Årets Kulturaktivist i Kristinestad och den utmärkelsen var han väl värd. Man kan bara spekulera i vad som skulle ha hänt med villan Carlsro om inte Åke hade tagit hand om den. Lyckligtvis gick det som det gick och tack var Åke har staden ett eget museum som är lite utöver det vanliga.

År 1989, ett par veckor före julen dog Åke plötsligt i sitt hem och en stor personlighet gick ur tiden.

Det finns säkert en och annan besökare som hajar till när de ser Åke med hästen på gårdsplanen till Carlsro men det är ju bara en välgjord modell. Det är endast kärran med vattentunnan som är äkta.
År 1967 invigde Åke guldsmed Sandelins guldsmedsmuseum, som inrymde i den gamla drängstugan vid parkeringsplatsen. Det var ju Alexander Sandelin som redan på 1800-talet öppnade sin affär och som sonen Georg sedan tog över. Georg gick i pension år 1966 och donerade då alla smidesverktyg till Carlsro. Fotot taget av Rafael Olin, ur SLS:s arkiv.
Åke och hans häst var en vanlig syn på stadens gator i tiderna. Vbl:s fotograf Rafael Olin mötte Åke vid Strandgatan 26, där Uttergården syns längre bak. Fotot ur SLS:s arkiv.
Enligt Kristinestads Tidning så skulle Åke Weckström ha erhållit folkbildningsmedaljen av Svenska Folkskolans Vänner år 1983.
År 1984 blev museimannen Åke Weckström utsedd till Årets kulturaktivist i Kristinestad, en utmärkelse som han kände sig ganska hedrad av. Fotot lånat från Carlsro museum.
Forman Åke Weckström med vattentunnan på Strandgatan utanför Högbacks köttaffär på väg mot torget. Fotot lånat av Rafael Olin.
Åke Weckströms porträtt från hans eget museum Carlsro.
Vykort med ståtliga villan Carlsro, foto av Jens-Ole Hedman.
Åkes dödsannons införd i Syd-Österbotten 30.12.1989.