Rafael Olins foton, album 1.

1. Hösten 1967 byggde Väg och Vatten en 400 meter lång väg då Lidenvägen fick en ny sträckning med direkt anslutning till Riksvägen. Anslutning kommer att bli 300 meter söder om Kristinestadsvägens korsning. Rafael Olins foto publicerat i Vbl 13.10.1967, ur SLS:s arkiv.
2. Den här dagen år 1962 var det ingen trängsel på Stenbron, det var så den kallades den tiden. Då fanns det smala trottoarer på båda sidorna av körbanan och det var långt senare som det ändrade så att det i ställer finns bara en. Men den är betydligt bredare och finns på den norra sidan. Fotot är taget av Rafael Olin och finns på SLS:s arkiv i Vasa.
3. ”Gamälbroen” över Lappfjärds å har långa anor, som kanske går ända tillbaka till när den gamla postvägen togs i bruk på 1600-talet. Den här bron användes bara sommartid för under vintrarna då ån var tillfrusen så användes vintervägen, som fanns lite nedströms. Den här bron förkortade vägen betydligt mellan norra och södra sidan, något som underlättade då korna skulle föras till betesmarkerna. Gården bakom bron är lantmätare Molanders gård. Bilden är tagen av VBL:s pressfotograf Rafael Olin år 1962 och den finns i SLS:s arkiv i Vasa.
4. Den här gården på Östra Långgatan 46 byggdes år 1902 av affärsmannen Hugo Sjöblom, som också ägde huvudbyggnaden vid torget. Byggnaden revs då det nya affärshuset skulle byggas i mitten av 1960-talet. Längst till vänster syns dörren till Sydösterbottens Handelslags kontor och längst bort syns Helge Hellmans guldsmedsaffär. I mitten fanns S. Ulfves blomsteraffär som funnits i denna lokal sedan 1923 men nu i mars 1964 flyttade de till A. Talas nybyggda varuhus. I övre våningen fanns flera bostäder. Fotot taget av Rafael Olin 1964 och det finns i SLS:s arkiv.
5. Unitasspelarna tränar ”dvärggång” inför den kommande säsongen och det sker utan tränare. Bollklubbens ordförande Yrjö Pohjonen beklagar detta med tränaren, mest på grund av att klubben inkommande sommar skall fira sina 20 år. Ekonomin är inte heller bra men om det kommer mycket folk på matcherna, så skall detta också ordna sig. Bilden som är tagen av Rafael Olin publicerades i Vasabladet 23.4.1969 och bilden finns i SLS:s arkiv.
6. Utsikt från rådhustrappan år 1963, till vänster klockstapeln vid Ulrika Eleonorakyrkan, längre bort den svenska folkskolan och till höger syns prästgården. Notera att på vägskylten är avståndet till Björneborg utsatt med 100 meters noggrannhet, jämnt 104,0 km. Fotot som finns på SLS:s arkiv är taget av Rafael Olin.
7. Brandkårer från åtta olika kommuner deltog i festen som ordnades på gamla idrottsplanen på Östra sidan. Men det började med en parad genom staden med en hornorkester i spetsen, över stenbron till Östra sidan. Olika tävlingar ordnade och publiken på ungefär 200 personer gillade åtminstone dragkampen. I finalen deltog brandkårerna från Tjöck och Storå. Efter 3 drag stod Storå som segrare trots att Fage Lillmals och de andra tjöckarna bjöd på bra motstånd. Bilden som är tagen av Rafael Olin publicerades i Vasabladet 12.9.1967 och den finns i SLS:s arkiv.
8. Stadens sjukhus fotograferat av Vasabladets pressfotograf Rafael Olin år 1963. Fotot från SLS:s arkiv i Vasa.
9. Carl Sjöblom (1909-1996) var son till August och Johanna Sjöblom. År 1945 blev han direktör för Stadshotellet, som hans moster Mathilda Berg hade drivit under en lång tid. År 1969 stängde han hotellet och blev efter det ”kulturperson” på heltid, bland annat som intendent på Lebellska köpmansgården. Fotot är taget av Rafael Olin år 1965 och det finns på SLS:s arkiv i Vasa.
10. Det var ”Lillsjö Bagarin” Josef Lillsjö som på 1920-talet byggde detta speciella lilla hus åt duvorna. Han hade fått idén från Sverige och tyckte det skulle passa med ett sådant också mitt i Dagsmark. Det här duvslaget var byggt helt i trä och taket var av plåt från de karamellburkar som ”Lillsjöbagarin” sålde. Det här duvslaget revs i tiderna men ett nytt är uppfört på samma ställe. Duvslaget i Dagsmark fotograferat av Rafael Olin och finns på SLS:s arkiv i Vasa.
11. I centrum av staden kan man hitta smala och spännande gränder, som denna mellan Ulrika Eleonoravägen ner till Parmansgatan. Till vänster gårdarna Ulrika Eleonoravägen 5 och längre bort nr 7 och fotografen Rafael Olin lutar sig mot väggen på Staketgatan 11, uppe på backen. Fotot från 1965 finns i SLS:s arkiv.
12. På 1960-talet vågade sig Rafael Olin upp på kyrkans tak och tog detta foto där medborgarskolan syns till höger.
13. På detta foto taget av Rafael Olin på 1960-talet ser vi hur lite vegetation det fanns i Lappfjärd den tiden.
14. Efter krigstiden blev turismen en viktig näring och kommunerna välkomnade de resande med lägerområden där de kunde spänna upp tältet till natten. På Bockholmens campingplats uppförde Gunnar Åsmus 5 övernattningsstugor i mitten av 60-talet och i dessa fanns det 20 bäddplatser. Vid stranden fanns det en bastu och en roddbåt, som camparna fick låna. På området fanns en vaktmästarbostad och en kiosk, som Rafael Olin fotograferade i slutet av 1960-talet. Fotot från SLS:s arkiv.
15. Carlsro fotograferat på 1960-talet av Vbl:s pressfotograf Rafael Olin. Till höger syns bastubyggnaden som fröknarna Lindberg lät bygga på 1920-talet. Fotot finns i SLS:s arkiv.
16. Carlsro fotograferat år 1967 av Vbl:s pressfotograf Rafael Olin. Fotot finns i SLS:s arkiv.