Bötombergens fritidsområde

Länkar:

Om du vill läsa om hur det gick till då TV-masten byggdes på 1960-talet, så skall du klicka HÄR!

Bötombergens fritidsområde ligger vid landsvägen mellan Lappfjärd och Bötom, ungefär 14 km från Kristinestad. Det gröna området nära vägen är slalombacken och det blåa är den konstgjorda sjön nära skidstadion. Vid det blåa krysset finns stenåkern som kallas Jungfrudansen och ungefär vid det röda finns Bastuväggen.
Att motionera i trappor blev snabbt populärt och bredvid slalombacken anlade Länken Ski också en våren 2020. Trappan som är 110 meter lång är välgjord och passar för både långsamma promenader och snabba joggare.
Den som orkar med alla 178 trappsteg upp för trappan belönas med vacker utsikt, där havet skimrar i horisonten.
Från restaurang Lokalgrottans terass kan man se Kaskö, Kristinestad och Lappfjärd utan att behöva vända på huvudet allt för mycket. Mitt i bild syns Pohjolan Voimas kraftverk i Kristinestad. Foto från juni 2020.
Restaurangen uppe på Bötombergen är öppen under skidsäsong och vid beställningar. Utsiktstornet till vänster byggdes med hjälp av medel från kaffehuset Paulig. Restaurangen blev att kosta 1,6 miljoner, så det var ett stort projekt för byggaren IF Länken, som kunde ta den i bruk i mars år 2000.
Terrassen på restaurang Lokalgrottan, därifrån man har en fin utsikt åt flera håll.
Ett av de upplysta skidspåren går vintertid runt denna konstgjorda sjö nedanför skidstadion. Vattnet i sjön är rent och den barnvänliga sandstranden inbjuder hela familjer till bad och sol.
De flesta vandringsleder och stigar på Bötombergen är så breda, att det är möjligt att gå fyra i bredd. Denna väg går nära Bastuväggen.
Drönarfoto med restaurang Lokalgrottan mitt i bild. Längst till vänster syns bastubyggnaden som Lappfjärds Lions club byggde. Fotot från Länken Ski.
På Söderberget finns denna inåt lutande klippa, som kallas Bastuväggen. Från klippan har man utsikt mot Lappfjärd och Kristinestad.
Säsongen 2019 – 2020 togs denna populära barnlift i bruk. Den är lätt att använda, också de minsta barnen lär sig snabbt att på egen hand ta sig upp med den. Uppe i backen till höger finns den motionstrappa, som togs i bruk våren 2020.
I nedre delen av slalombacken finns det möjlighet att grilla korv i grillkåtan och i den röda stugan till höger finns skiduthyrningen och biljettförsäljningen.
Nära Jungfrudansen finns denna ”laavu”, som det 3 km långa skidspåret rundar på sin högsta punkt. Sommartid är det lätt att ta sig hit, det är bara 800 meter från skidstadion och vägarna är bra. Två duktiga byggare fixade till ett nytt tak av bästa lärkträ i maj 2020, så nu håller det i långa tider.
Snickaren Elof Lindell började i tiderna bygga bostäder i närheten av sitt snickeriföretag i Dagsmark. De byggdes aldrig färdiga och då han sålde företaget övergick denna byggnad också till den nya ägaren. Den nya ägaren donerade byggnaden åt LappBK som lät den stå kvar, vilket ledde till att den donerades en gång till, men nu åt Länken. Efter lite diskussion så blev det Länken som plockade ner byggnaden år 1994 och byggde upp den på nytt och nu kan den användas för fester och andra tillställningar.
TV-masten på Bötombergen invigdes i februari 1966 och den förbättrade bilden i televisionen betydligt. Före denna togs i bruk, kom TV-signalerna ända från Lappo och då kunde bilden i TV se ut som ett långvarigt snöoväder. Byggnadsarbeten påbörjades redan hösten 1964, då Thure Nygren började bygga själva huset och WI-BE från Mora i Sverige började leverera och montera masten, som då blev 212 meter hög. Den har sedan skarvats i med åtskilliga meter. Platsen där masten står ligger 128 meter över havet, vilket gör att den är synlig också på stora avstånd. På vårvintern 1992 byggdes stationen till med några hundra kvadratmeter, något som gladde tekniker Hasse Lillhannus och stationsföreståndare Bengt Engelholm. KAS-Rakennus från Kaskö stod för byggandet, som främst gjordes för att utsändningen av TV3 kunde ske. Om du vill läsa mera om bygget av masten, så skall du klicka HÄR!
I närheten av restaurang Lokalgrottan byggdes en dansbana med den absolut bästa utsikten i Sydösterbotten. Den är numera riven.
I närheten av den nya barnliften finns en passlig rastplats att ta igen sig på.
På skidstadionområdet finns det möjlighet att grilla korv och äta ur den medhavda matkorgen.
Denna grillplats byggde lionsklubben i Lappfjärd.
Restaurang Lokalgrottan år 2020. Alf Kangasniemi på AK-Plan i Vasa stod för planeringen och Lappfjärds byggtjänst skötte själva byggandet och IF Länken kunde ta den i bruk i mars år 2000. I restaurangen finns det 129 sittplatser och den första krögaren Reima Vähämäki var nöjd med stället. Det skulle vara öppet varje dag.
Uppe på Bötombergen så finns en stenåker, som är närmare 4 ha stor. Det är ju istiden för 10 000 år sedan som har format denna och alla de andra som finns runt om i landet. De kallas vanligtvis Djävulsåkrar, eller Pirunpelto på finska men av någon underlig anledning så kallas denna på Bötombergen för ”Jungfrudansen”.
Växtligheten på Jungfrudansen är obefintlig och i närheten finns det nästan bara förtvinade träd med spretiga och torra kvistar.
På parkeringen nära skidstadion finns omklädningsrum för de tävlande och utrymmen för vallning och skidservice.
I augusti 2012 togs ”Korsumuséet Låset” i bruk. Det finns mellan skidstadion och restaurang Lokalgrottan och där finns många krigstida föremål, kartor och fotografier. Det var Kristinestadsnejdens krigsveteraner r.f. med ordförande Hans Ingvesgård och sekreteraren Arne Björkskog i spetsen som höll i trådarna med bygget. Under krigstiden så var Låset en stödjepunkt för IR61 där många lappfjärdsbor var med. Muséet på 54 kvm byggdes på talko med stöd av lokala företagare, Kulturfonden och staden Kristinestad. Muséet är öppet vid behov.
Skyltningen på skidstadionområdet är klar och tydlig.
Slalombacken på Bötombergen hålls i gott skick främst med talkokrafter och säsongen brukar vara den längsta bland backarna i Sydösterbotten. Den första liften som togs i bruk 1970 fanns i den högra kanten medan den nya som byggdes år 1987 finns i den vänstra.
Från skidstadion på Bötombergen kan man välja flera olika rutter med olika svårighetsgrad.
Norr om den stora skidbacken, så finns det under snörika vintrar en mindre backe, som också kommer ut nere vid liften.
Eftersom vintrarna har varit snöfattiga de senaste åren så har det anskaffats tre kanoner som tillverkar snö så gott som dag och natt. Foto Länken Ski.
Bredvid skidstadion finns pulkbacken, som ger god fart ända ut på isen på sjön.
Tack vare belysningen så går det att hålla slalombacken öppen också på kvällarna.
”Gyllene Skidspåret” från Bötombergen ner till Dagsmark är 6,5 km långt och går i vacker och lättskidad terräng.
Nära skidstadion finns det möjlighet att för kortare eller längre hyra plats för husbil- eller vagn. Närmare skidspåren går det nästan inte att komma.
Eftersom vintrarna är snöfattiga så måste snön tillverkas på konstgjord väg. På Tony Westerlunds foto ser man hur den ena ”kanonen” sprutar ut snön i skidbacken i december 2020.
På hösten 2021 byggdes den tredje nedfarten mitt emellan de två andra och den fick genast ett gott mottagande. Liften är dock gemensam för alla tre backar.
Det är naturen själv som kan åstadkomma de finaste konstverken.
Mitt på dagen orkar solen skina bara en kort stund och inte värmer den något heller. Så det är nog att slänga av sig skidorna och traska in till Lokalgrottan, för att få något värmande. Fotot från julen 2021.
Julen 2021 var kall och vit och det lockade ut flera skidåkare till backarna på Bötombergen.
Lionsklubben i Lappfjärd byggde denna bastubyggnad, som ligger mellan skidstadion och restaurang Lokalgrottan. Klubben använde bastun väldigt sällan , så i mars år 2000 donerade klubben bastun åt IF Länken.
Det är oklart varifrån denna klippvägg fått namnet ”Bastuväggen” men ovanlig är den i det österbottniska slättlandet. Fotot från SLS:s arkiv.
Bastuväggen på Bötombergen har alltid lockat besökare till den ovanligt steniga terrängen. Fotot från SLS:s samlingar.

Om du vill läsa en tidningsartikel från 1904 om en utfärd till Bötombergen, så skall du klicka HÄR!